1.jpg 7.jpg 8.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 3.jpg 2.jpg 9.jpg





  "De eerste authentieke Pilates-studio

  in Oost-Vlaanderen"


  Foto's: Bart Van Leuven / Frédérique Debras

Welkom bij Christl Clear Pilates

Christl bij Anja en Ilse in de radiostudioCCPilates bij 'De Madammen' op Radio2!

Op maandag 22 april 2013 was Christl te gast bij Radio2 in het voormiddag-programma 'De Madammen'. Christl kwam er bij Anja Daems en Ilse Van Hoecke toelichting geven bij een vraag van een luisteraar rond Pilates. Je kan het radio-fragment herbeluisteren op de website van Radio2 bij 'De Madammen' en er ook het antwoord op de vragen van de luisteraar terugvinden. We hebben deze vragen trouwens ook op onze website hernomen, samen met een filmpje van de televisie-uitzending via één. Lees alles nog eens rustig na en geniet van het filmpje.

  

‘PILATES WILL MAKE YOU LOOK BETTER FEEL BETTER MOVE BETTER’

 

Is iedereen geschikt om lessen pilates te volgen?

De pilates-methode is een uitgebalanceerde en veilige training en is er voor iedereen die bewust met zijn lichaam wil omgaan. Een goede coach zal de oefeningen aanpassen aan het individu daar waar het nodig is. Daardoor is pilates geschikt voor iedereen. Zowel voor  jongeren met een minder goede houding, voor topatleten, als aanvulling van hun trainingschema, voor dansers, skiërs, golfers, voor mensen met bewegingsbeperkingen en zeker ook voor de niet meer zo jongelingen. Pilatesoefeningen zijn niet enkel maar MAT oefeningen (meest gekend in de  fitnesswereld), er bestaan meer dan 500 oefeningen die op toestellen worden  uitgevoerd. Deze apparaten werden door Joseph Pilates ontworpen en zorgen ervoor  dat een training zeer gevarieerd kan zijn.

Wat doe je dan precies? Welke onderdelen van je lichaam komen aan bod/worden getraind?

Bij pilatesoefeningen gaat het  er vooral om om de dieperliggende spieren rechtstreeks te trainen om een sterk  ‘lichaamscentrum’ te bekomen. Wij noemen dat ‘powerhouse’ of krachtcentrum. Dit  is vooral het gebied gesitueerd rond buik, lage rug, heupen en bilspieren.  Doordat je zeer geconcentreerd op deze zone werkt, helpen deze oefeningen bij  het behouden of ontwikkelen van een correcte lichaamshouding  en –vorm. Bij elke oefening worden de spieren verstevigd en gerekt en elke beweging heeft een maximaal aantal  herhalingen. Kwaliteit gaat voor kwantiteit: je traint je spieren zo precies en efficiënt met controle dat, als je de oefeningen correct uitvoert, meer herhalingen niet nodig zijn.  

De oefeningen worden steeds  volgens enkele basisprincipes uitgevoerd: concentratie, controle, centering, juiste ademhaling, precisie en flow. De oefeningen worden dus zeer vloeiend met grote precisie en controle vanuit je lichaamscentrum uitgevoerd in volle concentratie en met de juiste ademhaling. Je kruipt als het ware  ‘in’ de oefeningen en je vergeet de wereld om je heen!  

De slogan voor mijn studio is  dan ook ‘FOCUS THE MIND, BALANCE THE BODY’  

Pilates is goed voor de lichaamshouding en de spierbeheersing, maar is het ook goed als je gewicht wil verliezen?

Zeker! Pilates kan helpen als je wil afslanken. Door de oefeningen wordt je vetverbranding gestimuleerd. Beter  getrainde spieren zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrandt, en dat niet  alleen tijdens je trainingen maar ook in je dagelijks leven. Bij pilatesoefeningen versterk je en rek je tegelijkertijd de spieren en hierdoor blijven kracht en flexibilteit mooi in evenwicht. Dat resulteert dan ook in mooie, stevige slanke spieren en niet in dikke spierbundels. Je toont al snel  slanker en het leuke is dat je omgeving dit zeer snel opmerkt! Maar hoe gunstig het effect van de pilatesoefeningen ook is, pilates zal niet al je extra kilo’s vermijden. Daarvoor zou je toch wat aanvullende cardiotraining zoals wandelen, zwemmen, fietsen moeten inplannen en  natuurlijk  je voedingsgewoontes  aanpassen. Maar het draait bij pilates niet alleen om het uiterlijke, doordat je  je volledig , (meestal gedurende een uur training) concentreert op je lichaam maak je je hoofd vrij van alle dagdagelijkse beslommeringen waardoor je, na de pilatestraining een zeer ontspannen gevoel krijgt.

Veel vrouwen kiezen voor groepssporten: motiveert dat?

Uiteraard! De dynamiek van de  groep kan enorm stimulerend werken. Ook bij pilateslessen helpt het soms om je  grenzen een beetje te verleggen als je ziet dat je medesporters ook  geconcentreerd aan het bewegen zijn. Wel opletten: het mag geen competitiegeest uitlokken, iedereen werkt op zijn eigen niveau. En toch kunnen pilateslessen zeer plezant en uitdagend zijn, dat hangt natuurlijk ook af van de instructeur en de groepssfeer. 

Kan je pilates ook thuis beoefenen? Handig voor de vrouwen die liever geen groepslessen willen.

Oorspronkelijk was het zo dat Joseph Pilates je een aantal oefeningen aanleerde en met die oefeningen ging je  dan zelfstandig of onder het goedkeurend oog van een aantal instructors trainen tot je de oefeningen volledig beheerste. Als je lichaam er klaar voor was kreeg  je nieuwe oefeningen. ‘A new exercise is a present you have to earn’.

Misschien klinkt het raar uit de mond van een personal trainer (PT) maar ik probeer zelfstandigheid te  stimuleren. Ik probeer mensen te stimuleren om thuis de oefeningen te herhalen.  Ook op vakantie kan dit leuk worden. De vele vakantiefoto’s met oefeningen door  klanten op mijn website zijn daar het levende bewijs van. Dus ook voor die  schoolmama’s aan de poort zou ik al een paar tips meegeven om bewuster te worden  van hun lichaam en lichaamshouding. En ze kunnen elkaar uitdagen! 

Natuurlijk moet je de oefeningen eerst correct aangeleerd krijgen door een PT die zelf toch minstens een jaar is ondergedompeld geweest is in de authentieke pilatesmethode. Dus regelmatig een  afspraak maken met je PT is geen luxe! Die corrigeert waar nodig is en leert je nieuwe oefeningen volgens de basisprincipes correct aan.

Kan je pilates vergelijken met gewoon naar de fitness gaan? Wat is het verschil?

Pilates heeft de naam een ‘zachte sport’ te zijn en wordt meestal in één adem genoemd met yoga, tai  chi....maar Joseph Pilates combineerde het beste van 2 werelden: de oosterse  benadering van lichaam en geest, ademhaling en concentratie met de westerse  idealen van kracht en uithouding. Ik zou het eerder een bewegingsmethode noemen. Het is een oefenmethode voor het ganse lichaam en streeft naar de ultieme balans tussen kracht en soepelheid.

Ik weet dat veel sporters gewend geraakt zijn aan spierpijn na de training maar die spierpijn is daarom nog geen  aanwijzing dat de training efficiënt geweest is. Spierpijn is soms een  opstapeling van melkzuur of spierscheurtjes en dan heeft je lichaam weer meer tijd en energie nodig om te recupereren.

Veel oefenprogramma’s, als we kijken naar krachttraining met gewichten, concentreren zich op de oppervlakkige  spieren. Dat is ok als het je doel is om spiermassa te kweken, maar dikke stijvere spieren zijn niet  per definitie ideaal. Pure massa remt ook je bewegingsvrijheid af. Sommige mensen  vinden Arnold Schwarzenegger mooi, anderen verkiezen het soepele, krachtige lichaam van Bruce Lee of van een balletdanser. Zij zijn een bewijs dat je de efficiëntie van de spieren kan verhogen door een combinatie van kracht en souplesse.Christl bij Anja en Ilse in de radiostudio

Bij elke pilatesoefening train je steeds je volledige lichaam en niet zozeer afzonderlijke spieren wat je wel meer doet in specifieke krachttraining met  fitnesstoestellen.

Misschien kunnen we het gesprek eindigen met Joseph pilates’ woorden:

‘Na 10 sessies zul je het  verschil voelen,na 20 sessies het verschil zien en na 30 sessies zul je een  totaal nieuw lichaam hebben’. 

Of: Als je op je dertigste een  stijve onbuigzame rug hebt voel je je oud, als je op je zestigste een soepele  buigzame rug hebt voel je je jong.